Zorgen over energieprijzen

De prijzen van gas en elektra stegen de afgelopen tijd flink. Daar maken wij ons zorgen over. Vooral voor de mensen die al moeilijk rondkomen. Op deze pagina leest u wat wij voor u kunnen doen en wat u zelf kunt doen.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Vanaf 7 februari 2023 kunnen huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of laag middeninkomen een Noodfonds Energie aanvragen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Komt u in aanmerking, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Doe de Noodfonds-checkMoeite om rond te komen

Wij werken samen met verschillende organisaties die u gratis helpen met financieel advies of hulp. Kom snel in actie als u geldzorgen heeft en neem contact met ze op!

Overzicht downloaden

Tegemoetkoming huishoudens met blokverwarming

Zoals u wellicht hebt gehoord of gelezen, kan voor bewoners met een gezamenlijke warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) sinds eind april compensatie worden aangevraagd voor de hoge energiekosten. Zij vielen namelijk buiten het energieprijsplafond, omdat ze geen individuele aansluiting hebben.
Dit heet de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB).

Voor bewoners van deze woongebouwen kan de TTB van toepassing zijn
Bilthoven
Grote Beer 41A, 41B en 41C
Iepenlaan 1 t/m 47
J.J.P. Oudkwartier 1 t/m 106
Kometenlaan 41 t/m 579
Planetenbaan 59 t/m 601
Sterrenplein 2 t/m 24

De Bilt
Abt Ludolfweg 114 t/m 168
Mr. S. van Houtenweg 14 t/m 68
Prof. Dr. W. Einthovenweg 2 t/m 36

Maartensdijk
Kievitlaan 37 t/m 103
Tolakkerweg 217 - 1 t/m 217 -9

Wij hebben de aanvraagprocedure gestart
Bent u bewoner van een van bovenstaande adressen, dan hoeft u zelf niets te doen. Als eigenaar gaan wij de TTB aanvragen.
Begin mei hebben wij via Aedes een aanmelding ingediend voor de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen voor onze huurders. Zodra we van de Belastingdienst de bevestiging van deze aanmelding hebben ontvangen, kunnen we per blokaansluiting de aanvraag TTB indienen. Dit kan tot 30 september 2023.

De minister beslist binnen dertien weken over de aanvraag. Deze periode mag éénmaal met dertien weken verlengd worden. Dit betekent dat het nog een aantal maanden kan duren voordat wij het antwoord van de Belastingdienst ontvangen.

Persoonlijk bericht
Het is absoluut niet zeker dat de huurders na beoordeling door de Belastingdienst in aanmerking komen voor een compensatie. Is dit wel het geval, dan ontvangt u persoonlijk schriftelijk bericht van ons.Eigen energiecontract

Betaalt u geen voorschot voor gas of elektra? Dan heeft u hiervoor zelf contracten met energieleverancier(s).
Wij hebben geen invloed op deze energietarieven, maar willen u wel een paar adviezen meegeven:
 • Controleer uw termijnbedragen: door te controleren of het voorschot nog klopt met uw verbruik, voorkomt u dat u achteraf (veel) moet bijbetalen. U kunt de termijnbedragen op de website van de energieleverancier(s) aanpassen. Heeft u hier vragen over of wilt u hulp? Neem dan contact op met uw energieleverancier(s).
 • Schakel op tijd hulp in bij betalingsproblemen: neem contact op met een van de organisaties die u gratis helpen bij financieel advies of hulp.
 • Vraag bij uw energieleverancier wat de mogelijkheden zijn als u merkt dat de energierekening betalen moeilijk wordt.

Wijzigen voorschotbedrag

Betaalt u wel maandelijks een voorschotbedrag voor de stook- en servicekosten? Wij adviseren u om uw voorschot voor stookkosten te verhogen. Zo voorkomt u dat u achteraf (veel) moet bijbetalen.

In het formulier 'verzoek wijziging voorschotbedrag stook- en servicekosten' geeft u aan wat u wilt wijzigen en per wanneer. Na ontvangst verwerken wij het formulier zo snel mogelijk.

Formulier downloaden€ 190 korting op de energierekening

U heeft recht op korting bij een reguliere aansluiting. Hoe u de € 190 korting op uw energierekening in november en december krijgt, hangt af van uw energieleverancier.
Meer informatie

Maakt u gebruik van blokverwarming? Dan krijgt u geen korting. Dat komt omdat niet snel vast te stellen is of en hoeveel huishoudens er achter een gezamenlijke aansluiting zitten. Het kabinet zoekt nog naar een oplossing voor huishoudens met zo’n gezamenlijke aansluiting, om u wel te laten profiteren van het prijsplafond per 1 januari 2023.
Meer informatiePrijsplafond gas en stroom

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Lees verder op de website van de Rijksoverheid >Verduurzamen

In drie jaar tijd hebben we ongeveer 900 woningen verduurzaamd en dit project loopt nog steeds. Dit is een intensief traject wat veel van ons budget en werknemers vraagt. We kunnen dus niet overal tegelijk zijn. Gelukkig kunt u zelf ook veel doen om energie te besparen, zoals u kunt lezen in de tips hieronder.

Tips om energie te besparen

Met een paar simpele veranderingen kunt u energie en kosten besparen. Bijvoorbeeld:

 • Kleed u warm, vooral laagjes aandoen helpt om warm te blijven
 • Verwarm alleen de kamer(s) waar u veel bent
 • Houd deuren van de kamers dicht
 • Plaats tochtstrippen en radiatorfolie
 • Doe de was op een lagere temperatuur
 • Ontdooi regelmatig uw vriezer zodat deze minder hard hoeft te werken
 • Ventileer goed, want schone lucht verwarmd sneller dan 'oude' lucht
 • Douche korter en gebruik een waterbesparende douchekop.