Zorgen over energieprijzen

De prijzen van gas en elektra stegen de afgelopen tijd flink. Daar maken wij ons zorgen over. Vooral voor de mensen die al moeilijk rondkomen. Op deze pagina leest u wat wij voor u kunnen doen en wat u zelf kunt doen.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Vanaf 7 februari 2023 kunnen huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of laag middeninkomen een Noodfonds Energie aanvragen. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Komt u in aanmerking, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Doe de Noodfonds-checkMoeite om rond te komen

Wij werken samen met verschillende organisaties die u gratis helpen met financieel advies of hulp. Kom snel in actie als u geldzorgen heeft en neem contact met ze op!

Overzicht downloadenEnergietoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op de eenmalige energietoeslag. De energietoeslag is verhoogd van 800 naar 1300 euro. Inwoners met een bijstandsuitkering hebben de energietoeslag al automatisch gekregen vanuit de regering. Maar er zijn ook mensen met een andere uitkering of met een laag inkomen uit werk. Hoort u daarbij? Dan kunt u de energietoeslag aanvragen.

Op de website van de Regionale Sociale Dienst leest u meer over wanneer u recht heeft op de energietoeslag. U kunt de vergoeding daar direct aanvragen. Dat kan tot en met 31 mei 2023.Eigen energiecontract

Betaalt u geen voorschot voor gas of elektra? Dan heeft u hiervoor zelf contracten met energieleverancier(s).
Wij hebben geen invloed op deze energietarieven, maar willen u wel een paar adviezen meegeven:
 • Controleer uw termijnbedragen: door te controleren of het voorschot nog klopt met uw verbruik, voorkomt u dat u achteraf (veel) moet bijbetalen. U kunt de termijnbedragen op de website van de energieleverancier(s) aanpassen. Heeft u hier vragen over of wilt u hulp? Neem dan contact op met uw energieleverancier(s).
 • Schakel op tijd hulp in bij betalingsproblemen: neem contact op met een van de organisaties die u gratis helpen bij financieel advies of hulp.
 • Vraag bij uw energieleverancier wat de mogelijkheden zijn als u merkt dat de energierekening betalen moeilijk wordt.

Wijzigen voorschotbedrag

Betaalt u wel maandelijks een voorschotbedrag voor de stook- en servicekosten? Wij adviseren u om uw voorschot voor stookkosten te verhogen. Zo voorkomt u dat u achteraf (veel) moet bijbetalen.

In het formulier 'verzoek wijziging voorschotbedrag stook- en servicekosten' geeft u aan wat u wilt wijzigen en per wanneer. Na ontvangst verwerken wij het formulier zo snel mogelijk.

Formulier downloaden€ 190 korting op de energierekening

U heeft recht op korting bij een reguliere aansluiting. Hoe u de € 190 korting op uw energierekening in november en december krijgt, hangt af van uw energieleverancier.
Meer informatie

Maakt u gebruik van blokverwarming? Dan krijgt u geen korting. Dat komt omdat niet snel vast te stellen is of en hoeveel huishoudens er achter een gezamenlijke aansluiting zitten. Het kabinet zoekt nog naar een oplossing voor huishoudens met zo’n gezamenlijke aansluiting, om u wel te laten profiteren van het prijsplafond per 1 januari 2023.
Meer informatiePrijsplafond gas en stroom

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Lees verder op de website van de Rijksoverheid >Verduurzamen

In drie jaar tijd hebben we ongeveer 900 woningen verduurzaamd en dit project loopt nog steeds. Dit is een intensief traject wat veel van ons budget en werknemers vraagt. We kunnen dus niet overal tegelijk zijn. Gelukkig kunt u zelf ook veel doen om energie te besparen, zoals u kunt lezen in de tips hieronder.

Tips om energie te besparen

Met een paar simpele veranderingen kunt u energie en kosten besparen. Bijvoorbeeld:

 • Kleed u warm, vooral laagjes aandoen helpt om warm te blijven
 • Verwarm alleen de kamer(s) waar u veel bent
 • Houd deuren van de kamers dicht
 • Plaats tochtstrippen en radiatorfolie
 • Doe de was op een lagere temperatuur
 • Ontdooi regelmatig uw vriezer zodat deze minder hard hoeft te werken
 • Ventileer goed, want schone lucht verwarmd sneller dan 'oude' lucht
 • Douche korter en gebruik een waterbesparende douchekop.